SERVICII DE MEDICINA MUNCII


Cunoscutul umorist francez Michel Coluche glumea, spunând că: „munca a devenit o boală de când a apărut disciplina medicina muncii”.
Este o specialitate cât se poate de serioasă care studiază relaţia dintre OM şi MUNCĂ, adaptarea salariatului la jobul său dar mai ales adaptarea muncii la persoana care o prestează. Dincolo de gluma lui Coluche, medicina muncii este o ramură extrem de complexă care înglobează cunoştinţe din principalele specialităţi medicale. Vorbim despre diagnosticarea şi tratarea bolilor profesionale, despre prevenirea accidentelor de muncă dar şi despre asigurarea sănătaţii salariaţilor în vederea creşterii productivităţii muncii. Medicul specialist în medicina muncii este principalul consilier al angajatorului şi tot el este cel care îi ajută pe reprezentanţii angajatilor să promoveze sănătatea la locul de muncă şi să imbunătăţească condiţiile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea. Identifică riscurile profesionale, testează aptitudinile în muncă ale angajatilor, previne bolile profesionale şi contribuie semnificativ la scăderea absenteismului generat de concediile medicale. Riscurile nu sunt puţine. 
Vorbim despre boli grave, care pot invalida un om aflat în floarea vârstei, riscuri cum ar fi:
  • hipertensiunea arterialã, 
  • diabetul,
  • sindromul metabolic,
  • neoplasmele,
  • tuberculoza,
  • hepatitele virale de tip B sau C şi multe alte complicaţii.

Angajatorul este obligat aşadar de lege să asigure acest serviciu angajaţilor săi iar amenzile nu sunt deloc de  ignorat.

Legea impune, dumneavoastra dispuneti!